... Ki I. Behemót?

2023.11.20

Ő Bulgakov - tudod, ő írta A Mester és Margaritát, - házában lévő múzeum macskája. Fővárosi macska, vagyis moszkvai. Miért kapta ezt a neve? Ne gondolkozz rajta, megmondom. A mérete miatt. Nem kicsi. Mondhatni nagy. Bár Garfieldhez képest soványka... "csak" 6 kg. Azt állítják róla, akik ismerik, hogy "nehéz természetű". Egy macska? Ezt nem akarom elhinni....(hahaha)

Ki kell, hogy ábrándítsalak, ha azt gondolod, hogy Erzsébet cárnő volt az első macskarajongó, Igaz az a mondás, hogy már az ókorban is.... Ugyanis a fölművelés elterjedésével egy időben a gabonaraktárak környékén megjelentek a vadmacskák, majd lassan háziállattá váltak. Miért? Egyszerű a magyarázat. A gyerekdalokban is benne van: Ha én cica volnék, száz egeret fognék.... És a macskák megfogták. Ezzel megindultak a siker felé. Fontossá váltak. És nem volt megállás. Egyszer csak ott találták magukat az istenek között Básztet néven. Kezdetben oroszlánként, majd valódi MACSKA formájukban. Az ókori Egyiptomban annyira tisztelték a macskákat, hogy a gazdájuk tányérjából ehettek, megölésükért halál büntetés járt, amitől még a fáraó sem védhette meg a bűnöst. (És manapság mi jár érte?!) Mi több, az elhunyt macskát "családja" meggyászolta, sokszor bebalzsamoztatta és eltemettette, Básztet templomában 300 000 macskamúmiát találtak a régészek. Ez aztán a tisztelet! Milyen jó volna ebből egy kicsi napjainkban a tengernyi kóbor macska és kutya számára!

Az emberiség pedig fejlődött.....fejlődött........egyre csak fejlődött,......bele egyenesen a sötét középkorba. Ott azután vége lett a macskák dicsőségének. Sőt! Rettegett és üldözött lett. Hogy is ábrázolják a boszorkányokat? Hajlott hát, nagy orr, bibircsókkal, És a vállukon ott van a FEKETE macska! Megvan? Jó! Akkor most ezzel a képpel búcsúzom néhány napra.......

Hát akkor veselkedjünk neki a macska-kérdés folytatásának:

Ugorjunk az időben előre, mondjuk az 1200-s évekbe. 1233-ban történt, hogy a pápa, jelesül IX. Gergely, az ördög földi megtestesítőjének kiáltotta ki a macskákat. Ez nem volt szép tőle! Több se kellett az akkor élő elődeinknek, vérszemet kaptak és üldözni kezdték szegény cicusokat. Megkezdődött a macska-pogrom. És üldözés tekintetében nem volt megállás. A 15-18 században jött a boszorkányüldözés.

Ugye felrémlik egy mondat: "Boszorkányok pedig nincsenek." Ezt a bizonyos mondatot Könyves Kálmán királynak tulajdonítjuk. Lássuk, hogyan hangzik ez pontosan! A választ jó Kálmán királyunk törvénykönyvének 57. cikkelyében találjuk meg. Egészen pontosan így szól: "Strigákról pedig, akik nincsenek, semmiféle említés ne essék". Na, de ha kimondta, sőt, törvénybe iktatta, akkor mért nem tartották be a törvényét? Gondolkozzunk csak! Lehet, hogy a strigák nem azonosak a boszorkányokkal? Bizony nem. A strigák mitológiai lények. Azok létezését meg már előtte is tagadták. A mi jó királyunk "csak" ráerősített. Ez azonban nem csorbítja királyunk nagyságát. Nagy dolog volt ez abban az időben, amikor az információ Google hiányában "csigalábakon" terjedt. Szóval jöttek a máglyák és az áldozatok. Mintegy 40.000-60.000 embert égettek el boszorkányság vádjával, és legalább ennyi macskát. Nem volt ez nálunk sem másként. Az utolsó boszorkányt hazánkban Nagybányán ítélték pallos általi halálra 1762-ben. Az utolsó angliai boszorkányság vádjával elítélt nőt pedig 1951-ben (!!) Winston Churchill mentette fel a vád alól. A boszorkány-kérdés azonban olyan, mint a bozóttűz, azóta is hol itt-hol ott felüti a fejét. De vissza a macskákhoz!

Nagy kérdés, a fekete macska szerencsét
vagy balszerencsét hoz?

Hallom, ahogy mondjátok, balszerencsét. Én is így hallottam nagyanyámtól. Pedig nem. Attól függ, hol élsz. Mert egyes népeknél, így a franciáknál, a skótoknál, a litvánoknál, az angoloknál, sőt, a japánoknál is a fekete macska szerencsét hoz. Egy fehér szőrszálacska a fekete bundában meg kifejezetten kívánatos a neki tulajdonított nagy-nagy szerencsének. Tehát bátran örökbe lehet fogadni egy menhelyi fekete cicust. Hálás lesz érte.

És mi a helyzet nálunk? Szerencse vagy balszerencse, ha átmegy előttünk az úton az a bizonyos Fekete Macska? Izgalmas kérdés, mert attól függ, honnan jön és merre megy. Ha balról jobbra szalad át, az szerencsét jelent. Ha jobbról balra, az szerencsétlenséget. Ez utóbbinál azonban létezik egy kiskapu, ha gyorsan megfordulsz, máris szerencsét jelent. Nagyanyám erről nem tudhatott, mert azt tanácsolta, ilyenkor álljak meg és várjam meg, amíg valaki más arra járva keresztezi a macska nyomvonalát. Magam ezt erkölcsileg erősen aggályosnak tartom. Történt is egyszer,, hogy éjfél tájban hazafelé menve egy fekete macska húzott át előttem a másik oldalra. Jobbról balra. Tehát balszerencse. Tette ezt velem Budának azon a részén, ahol ebben az időpontban nemhogy csúcsforgalom, de forgalom sincs. Nem volt kedvem hajnalig várni, Tovább mentem. Különben is úgy értékeltem, nagy szerencse volt a cicusnak és nekem is, hogy fékezni tudtam és mindketten túléltük. Ezzel a pozitív szaldóval nyugodtan hajtottam álomra a fejem.

De vissza a fekete macskákhoz! Mert egy igazi Macska- fannak nem számít a szín.

Tovább megyek, a diszkrimináció pedig mélységesen sértő. Ezért a fekete cicusokhoz rendelt személyzet tagjai (értsd gazdik, bocs, mondhatom, mert is közéjük tartoztam huszonegy évig) harcba szálltak kedvenceikért. Így aztán a fekete "bársonyostalpúakat" (!) megünnepelhetjük augusztus 17-én, a "Fekete Macskák Meg-becsülésének Napján" valamint október 27-én, a "Nemzeti Fekete Macska Nap" alkalmából. Hogy hol? Angol nyelvterületeken. Kedves mostani fekete cicus gazdák! Lehet csatlakozni!

Amúgy a Nemzetközi Állatjóléti Alapítvány és néhány állatvédő szervezet ajánlására 21 éve augusztus 8-án van a macskák világnapja. De vissza egy különleges színű macskához:

A fekete macska, mint a balszerencse megszemélyesítője, sokakat izgatott. Ki is mondták, le is írták gon-dolataikat. A nekem leginkább tetsző vélemény, amellyel azonosulni is tudok, Max O'Rel francia újságírótól származik. Az úriemberről annyit, hogy 1848. március 2-án Paul Blouetként látta meg a napvilágot Bretagneban, és 1903-ban halt meg Párizsban. Ő a fekete macska kontra balszerencse kérdést az alábbiak szerint döntötte el, véleményem szerint nagyon frappánsan:

"Az, hogy egy fekete macska balszerencse, attól függ, hogy ember, vagy egér vagy."

Hát, eszerint…..

A zeneszerzőket is megihlették a macskák. Ugye Te Andrew Lloyd Webber híres musicaljére, a Macskákra gondoltál? Hát én nem! Hogy akkor mégis mire? No, először hallgassuk meg, és aztán elárulom.

Nos, ha arra szavazol, hogy ez a Macskaduett, akkor eltaláltad! Az előadók a 700 éves Montserrati Kolostor Fiúkórusának tagjai. Hogy ki "követte" el ezt a mulatságos zeneművet? Rossini mesternek tulajdonítják. Igen, igen, annak, akiről egy különlegesen elkészített bélszín szeletet neveztek el, a Tournedos-Rossinit és nem mellesleg számos zeneművet írt tizennyolc és harminchat éves kora között. Akkor abbahagyta. És az élet élvezetét tűzte ki maga elé. Ebben is sikeres volt. Szeretett jókat enni és élvezni a különleges ízeket. (A fent említett bélszínt magam még nem kóstoltam, de szeretem a zenét és Rossinit is, így felteszem a bakancslistámra.) És miért írtam, hogy tulajdonítják? Ebben az esetben ez nem irodalmi szófordulat.....A zenemű keletkezési ideje 1825. Rossini Otello című operájából találunk benne részletke. Duetto buffo di due gatti címen jelent meg és Berthold álnéven adták ki. Egy Hubert Hunt nevű úriember szerint Bertholt álnév Robert Lucasde Pearsall nevű angol zeneszerzőt takart. Hogy hihetünk-e az úrnak? Hát, ….a hozzáértők azt állítják, hogy nincsenek meggyőző bizonyítékok ezen állítás igazolására.. Egy azonban vitathatatlan, mind az előadók, mind a közönség nagyon élvezi a zenét és ez a lényeg. Ezt bizonyítandó, adok egy másik linket is. Ez is megéri, de meg ám!! Két kiváló hanggal és komikai készséggel megáldott díva előadásában élvezhetjük a "macskák civakodását" Ők Chichi (Chinwe) Enu and Adrienne Ivey.

Most búcsút veszek a bársonyostalpú doromboló gépektől a Forma 1 38. Magyar Nagydíjon történt "balesetnek" köszönhetően. A félreértések elkerülése végett gyorsan megnyugtatok mindenkit, nem autók ütköztek össze, nem tört csont! Annál inkább tört a porcelán. Történt ugyanis, hogy a pezsgőzés meg-kezdésekor Lando Norrisnak köszönhetően az első helyezett Max Verstappen serlege leesett és eltört. Ez pedig a nagy baj kategória. Ugyanis a Magyar Nagydíj győzteseinek serlegei a Herendi Porcelánmanu-faktúrában készülnek. Na, nem úgy átabotában. Egyetlen serleg elkészítése hat hónapig tartott, eszmei értéke pedig 15 millió Forint. Levonhatjuk a következtetéseket: a porcelán törékeny, és a szépen megmunkált, kézzel festett darabok igazi műkincsek, vagyis sokat érnek. Sőt, nagyon sokat érnek. Innen az ötlet, hogy utána nézzek egy kicsit...

Honnan is jött a porcelán?

Tovább böngészek a Tudtad, hogy.... rovatban.