Tudtad, hogy...?

Rovat folyamatosan bővülő tartalommal, tényekkel, érdekességekkel 


... hány éves a világ legöregebb fája?

Nem? Én sem. De utána néztem. Tehát a világ legöregebb fája, egy patagóniai ciprus. A feltételezések szerint 5484 éves. Ha látni szeretnéd, csak el kell utaznod Chilébe, az Alerce Costero nemzeti parkba. Ott aztán meg-csodálhatod. Felnézhetsz rá minden értelemben. Amúgy nem túl magas, csak 45 méter. És Dédnagyapának becézik. Korával megelőzte az eddigi elsőt, a Matuzsálemet, mely "mindössze" 4853 éves.

Gondolj csak bele. Ezek a fák már az ókorban is éltek.

Patagónia?  Hm...  Patagónia...

Hol is van? Aha, jól gondolod, a világ végén. Innen nézve. Persze, mint tudjuk, minden relatív. Tehát Patagónia Dél-Amerika legdélebbi csücske. A csücsök szóról a kifli jut eszedbe, ugye? Sebaj. Patagóniát tehát nyugaton és délen az Andok hegyei, keleten alföldek és fennsíkok borítják. Területe 1 061 000 km², ami úgy nagyjából háromszorosa Németország területének. És alig lakják. Szóval a tömeg és a csúcsforgalom ismeretlen. 

Azt mondtad, hogy Andok? 

Azt mondom, hogy  Andok dalai...

El Condor Pasa. Ugye Te is hallod pánsípon Leo Rojas vagy énekelve zenekarral Ynka Huasy előadásában? 

Mert én igen. De ha Te nem, csak keress rá a nevekre a You tubon.

Ha már arra járunk......

tudod-e, melyik a világ legdélebben fekvő városa?

Írom is már! Ushuaia, melyet telepesek alapítottak meg 1884-ben a Tűzföldön. Csak felidézésként:  Tűzföldnek, spanyolul Tierra del Fuegonnak nevezik azt a szigetvilágot, mely Dél-Amerikához tartozik és a Magellán szoros választja el a kontinenstől. Nevét onnan kapta, hogy Magellán az őslakosok által gyújtott tüzeket látott a parton. Ne gondolj, valami nagyvárosra! Ushuaianak csak ötvenhatezer lakosa van. És még egy meglepetés,  mindössze 1000 kilométerre van az Antarktisztól. Szinte a kertek alatt...

És azt gondoltad, hogy a Tűzföldről parfümöt neveztek el?

Bizony ám! Bevállalós férfiaknak ajánlott a használata,  Nem meglepő, ugye, hogy Tierra del Fuegon néven kapható. (ez itt nem a reklám helye) Még nem találkoztam vele, vagy nem tudok róla, de megszimatolom és megírom, milyen.

Ha már a legdélebben fekvő városról volt szó,......

és azt tudod-e, melyik város van legészakabbra?

Utána néztem, Longyearbyen a világ legészakabbra fekvő városa. Mellesleg Európában van. Fél évig sarkköri sötétséget és fél évig sarkköri világosságot élvezhet az ottlakó. És persze sarki fény is. Biztos szép, de eddig nem tudtam meggyőzni magam arról, hogy feltegyem a bakancslistámra.

És ha már bakancslista. Képzeld el, az egyik ismerősöm mesélt egyik barátjáról, akinek a bakancslistáján szerepelt egy álom. Egy biciklitúra. A hetvenes évei elején járó férfiember Budapestről elrepült Torontóba, ott elektromos bringára pattant, és meg sem állt Ushuaiaig. Megdöbbentél? Hát igen, nem éppen egy laza hétvégi kerekezés! Megemelem képzeletbeli kalapon a teljesítménye előtt.  Hogy elektromos bringát használt? Igen, de az "ülőfelületnek" bringa ez is, és a hagyományos is.  Magam nagyjából 10 000 kilométernek saccolom a távolságot. Írd meg, ha pontos értéket tudsz! Javítom.

tudod-e, mit jelent  a milimári szó?

tejet, tejterméket házakhoz vivő és ott árusító nőt jelent. Azt kérdezed, hogy jutott  eszembe a dobozos, ESL technológiával előállított tejek korában? A napokban Budakeszin jártam. Ott van a Milimári Sütiműhely. A Fő úton. A szó megtetszett és megragadt a fejemben. Te az ízekkel fogsz így járni, ha felkeresed és engedsz az édes csábításnak. Ne fogd vissza magad!  Csak rajta....megéri!

Ha tetszett, gyere vissza gyakran, mert folyamatosan megosztom mindazt,
ami nekem megteszik, meghökkent, vagy azt gondolom, hogy másoknak tetszeni fog.