Rendhagyó Évértékelő

2021.01.10

Szokás évértékelőt készíteni. Gondoltam, én is megteszem. A magam módján.

Kettőezer tizenkilenc decemberében még senki sem gondolta, hogy néhány hét múlva új időszámítás kezdődik. Nem, nem arra gondolok, amikor éjfél előtt visszaszámolunk, hogy öt, négy, három, kettő, egy és BUÉK! Durrannak a pezsgős palackok, koccannak a poharak és megcsókoljuk egymást, a mellettünk állót, a mellettünk álló mellett állót, boldogot és boldogtalant, mert ünnep van, mert lehet, mert nem veszélyes, mert itt van és elkezdődött kettőezer húsz.

Hanem arra gondolok, amikor kiderült, kettőezer húszban valami olyan jelent meg az életünkben, amilyen utoljára száz éve volt. Világjárvány. Egy új, ismeretlen vírus. Volt, aki azt gondolta, olyan lesz, mint az influenza. Volt, aki még a létezését is tagadta. Volt, aki tagadta és saját magán tapasztalta meg, hogy igenis létezik, és igenis köztünk van. Volt, akit semmi sem győzött meg, és ma is tagadja. Ám a vírust mindez nem érdekli. Bebizonyította, hogy nagyon is itt van. És a világ megtanult félni. Bezártak az iskolák, a szórakozóhelyek, az éttermek, a koncerttermek, a színházak. Aki tehette, online dolgozott. Leálltak a repülőtársaságok. Megszűntek az utazások. Sokan elvesztették az állásukat. Felfutott a netes vásárlás és a futárcégek forgalma. Gazdaságok kerültek válságba. Megkezdődött a harc a vírus ellen. És titokban reménykedünk, hamar vége lesz.

Nem így történt. Miközben a gyógyszerkutatók és gyógyszercégek összefogtak, és soha nem látott sebességre kapcsoltak, a vírus is váltott. Megjelentek az oltások. Közben a vírus mutálódott. Gyorsabb ütemben terjed. Sokkal gyorsabb ütemben. Második hullám, már rebesgetik, hogy harmadik.....Csak remélni tudjuk, hogy az oltások segítségével megszabadulunk tőle. Ma, holnap, holnapután. Talán... Szeretnénk visszakapni a régi életünket.

Csakhogy tenni is kellene valamit, hogy holnap, a jövő héten, a jövő hónapban, a jövő évben, szóval a várva várt szép jövőben ez ne ismétlődhessen meg. Ehhez meg kellene keresni az okokat. Azokat, amelyek idáig vezettek. Hogy kiderüljön, a régi életünkben, amit vissza akarunk kapni, voltak hibák, tévedések. Amik nem folytatódhatnak. A túlélés a tét.

Az unokáinké... Az unokáinké?
A gyerekeinké... A gyerekeinké?
A miénk... A miénk!

Melyiket választottad? Ismered a számokat? Ismered a tényeket? És mit teszel? 
A mit tehetnék, hiszen én csak egy ember vagyok nem a jó válasz. Mindig lehet valamit tenni. A kérdés, hogy akarunk-e?

Hová szeretnél tartozni?

Azok közé, akik várják, hogy valaki megoldja a problémákat?
Vagy azok közé, akik megkeresik az okokat és találnak megoldásokat?
Esetleg "Fáklya" szeretnél lenni, mint David Attenborough?

Hát tessék! Csak neki kell látni a cselekvésnek. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Van egy kis település, ahol a szelektív szemétgyűjtés olyan eredményes, hogy a szemét 75%-t újra tudják hasznosítani. Célozzuk meg ezt az értéket. Vagy még jobbat. Használjunk környezetbarát mosószert, öblítőt. Nincs a sarki kisboltban? Szólni kell, hogy szerezzék be. Ott vannak a tengerek. Óriási bajokkal terhelten. Hogy nekünk nincs tengerünk? Attól még ránk is tartozik.
Olvastam, hogy évente 200 millió cápát ölnek meg az uszonyáért. Tudtad?Nem hiszed? Pedig igen. Sőt! Soknak élve vágják le az uszonyait, aztán visszadobják őket a tengerbe. Szörnyű? Igen! Tenni kellene ellene? Klikk a Stop finning-re.
Építkezel? Ugye eszedbe jutott a napelem. És a geotermikus energia? Talán elvetetted? Hogy a költségek nem térülnek meg a Te életedben? Lehet. De a gyereked, az unokád életében igen. Úgy, mint a diófa, amit, ha ma elültetsz, majd nekik terem. Ezek csak morzsák, de mennyi lehetőség van körülöttünk! Válogass magadnak belőlük! Minél többet!

És mennyi mindenről nem írtam! Például a méhek pusztulásáról, a szúnyogok irtásáról, a műanyagokról, olyan hulladékokról, amelyek lebomlását száz években mérhetjük, a vegyszerekről, a tengerek szennyezéséről, a pusztuló korallokról, az olvadó jéghegyekről...

Hogy könnyű írogatni? Igen, de azért pluszban szelektíven gyűjtöm a szemetet. Környezetbarát mosó- és mosogatószert veszek. Takarításhoz vegyszerek helyett a régi praktikákat vetem be. A kertemben nem használok rovarirtót vagy gyomirtót. A lehullott leveleket majd tavasszal zsákolom be. Így az avarban a bogarak és a kert apró lakói háborítatlanul alhatják téli álmukat. Leszoktam a filteres tea használatától és visszatértem a szálas teához. És nem állok meg ezeknél...

Milyen jó lenne egy év múlva az évértékelőben azt írni, jelentős haladást értünk el saját magunk jövőjéért!

én... te... ő... ők... ti... MI!

EGYÜTT

 Van valamilyen véleményed erről a Szösszenetről?

Szívesen megosztanád a szerzővel?

Akkor írj egy e-mailt a k.illes@t-online.hu  címre!