... hogy vannak hivatalos alkalmazásban álló macskák?

2023.11.18

Vagy mondjuk inkább úgy, különleges feladatra "szakosodott" macskák? És azt, hogy denevérek is?

Nem hiszed? Pedig igaz! Hát akkor lássuk!

Az Ermitázsban mintegy hetven macska van szolgálatban. Feladatuk, hogy a rágcsálóktól megvédjék a gyűjteményt. A dolog nem új keletű. Nagy Katalin cárnő rendelte alkalmazásukat Erzsébet cárnő nyomdokain haladva. Elődje már 1735-ben macskákat telepített a Téli Palotába, ahol fényűző gazdagság ide, fényűző gazdagság oda, hemzsegtek az egerek. Aztán jöttek a macskák és mentek az egerek. Kíváncsi vagy, milyen élete lehet a macskáknak a világ egyik legnagyobb múzeumában? Hát leírom: a cicusoknak van kinevezett szóvivőjük, állatorvosuk, alapítványuk, bankszámla számuk és három fős önkéntes alkalmazottjuk, akik személyes kényelmükről és étkezésükről gondoskodnak. Elég vicces, hogy a szóbeszéd szerint a sajtósuk macskaszőr allergiás. Amikor a cicusok megöregednek, és "nyugdíjba" mennek, örökbe lehet fogadni őket. De csakis pályázat útján. Az erre a célra létrehozott bizottság alaposan megvizsgálja a jelentkezők pszichés és anyagi körülményeit, személyiségét, majd dönt az örökbefogadásról. Már ha a cicus vállalja, hogy kiköltözik a civil életbe. Ha nem akar menni, élete végéig ott marad a múzeumban, vagy a cica kávéházba költözik, és ott élvezi a népszerűséget és a kényeztetést. Hab a tortán, hogy örökölni is szoktak. Talán macska fanoktól, vagy múzeum fanoktól, Ne kérdezd, hogy fizetnek-e örökösödési adót? Nem tudom, de engem is érdekel. Ha megtudom, megírom.

Na és azt tudod-e, miről nevezetes április 25-e?

Nem? Hát én sem tudtam, de olvastam róla és most megosztom. Ezen a napon van az Ermitázs Macskáinak Napja. Szóval külön ünnepük van! Vendégséggel, köszöntéssel, rendezvényekkel! Ez nem semmi, ugye?Mi is büszkélkedhetünk, mert macskája a mi Aquincumi Múzeumunknak is.

Ne izgulj, nem feledkeztem meg a denevérekről sem.

Bevallom, alig akartam hinni a szememnek, amikor megláttam a róluk szóló cikket. Gondold csak el: A Világörökség részét képező Mafra Palota könyvtárában biológiai rovar és rágcsálóirtás van! És nem most találták ki. Így van ez, amióta megépítették! Nappal a könyvtárban szunyókáló denevérek a sötétség leple alatt munkába állnak. Igaz, minden reggel alaposan meg kell tisztítani a padlót a denevérek ürülékétől. Annyi baj legyen. Mert nekik köszönhetően nincs könyveket, falakat, kárpitokat károsító vegyszer, nincs molyrágta kötet, csak "könyvmolyok" olvasta könyv. És minderről találtak egy korabeli cikket egy kínai könyvtárban.

És még egy kérdés:

Tudod, ki I. Behemót?