Lepketánc Zoé könyve


Életünk során valamennyien elszenvedünk kisebb-nagyobb sérelmeket. Ezek, különösen a gyerekkoriak, egész életünkre hatással lehetnek. A regény Zoé, egy kivételes zenei tehetség története. A muzsika és a természet bűvöletében él. Szülei, tanárai szeretik, támogatják és ő tudja ezt. Ám hiába a tehetsége, egy gyerekkori gúnyos mondat mégis kísérti, és a legfontosabb pillanatokban a játékában hibázik. Van-e segítség? Képes-e a tehetség felülemelkedni a kicsinyességen? Mi kell ahhoz, hogy lerázza magáról a terhet és elinduljon a maga álmodta úton? És mi a fontos, a pontos játék vagy valami más? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a regény. Szereplőinek helyzetébe mindenki behelyezheti saját magát, a végére megtalálja a megoldást.

2020 március

                              A könyv részletes, olvasói elemzése

Bölcseleti könyv, meseszerű és valósághű, romantikus és realista. Szereplői (Zoé, Klára és Péter a szülők, Olga a tanár, Krisztina) jól kidolgozott karakterek, hús-vér emberek. A helyszínek (Zeneakadémia, az agglomeráció, Szentpétervár) valóságosak. A 21 fejezeten át vibráló cselekményszövés, a gondolatzuhatag a végéig izgalomban tartja az olvasót; vajon a főhősnek, a zongoristának készülő Zoénak, sikerül-e legyőznie önmagát, sikerül-e elütés nélkül játszania a versenyeken.

A szeretet könyve, főhőse maga is szeretetre méltó ember, az olvasó már-már saját lányának tekinti, mint mestere, Olga. És szurkolunk neki, segíteni szeretnénk, mint ahogy az erdő és a dombhát minden kis lakója, akik "Admirális Marci", a lepke vezérletével megalkotják a Bogarak Kottáját. A Bogarak Gyűlése sok mindenben hasonlít a valódi parlamentekhez. A kottából együtt lejátsszák Zoé nagy vágyát, Rachmaninov III. zongoraversenyét. Elütés nélkül.

Gyógyító és hitmegőrző könyv a boldogság kereséséről. Másik főszereplője, Krisztina, olvasatomban olyan, mint egy bölcs láma, akihez feltöltődni, tanácsot kérni jár mindenki és aki a végén elárulja a zongora titkát: "Üdvözlöm a zongorám. Bánj vele jól." - mondja Zoénak elutazása előtt. Vajon hova utazik? Titok marad. Mintha Gandhi szólna belőle, aki nem tanácsokat oszt, hanem csupán szemléltető példákat idéz az önmegismerésről, a tiszta életmódról, az emberhez méltó életről, az élet értelméről.

Nincs mindenütt "happy-end", akárcsak az életben. Nyitva maradt Krisztina jövője és a szülők (Klára és Péter) további élete is.

A zene szeretetének, a harmónia fontosságának könyve. A zene maga az élet és az élet maga a zene. A zene legális drog - mondják a szereplők. Igen, egyetértek, a zene belső békénk őre, mosolyt varázsol az arcokra, szeretet, vers, ima. "Akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek." - írja Babits.

Meg kell találnunk a kulcsot Önmagunkhoz, mint Babits Gólyakalifájában. Zoé megtalálja a kódot, akárcsak a szerelmet (Olgával együtt), legyőzi önmagát, hibátlanul játssza el Rachmaninovot, elindul a siker útján.

"Nemtudomletenni" könyv, vagy ha mégis le kell tenni más dolgok miatt, már várom a folytatást. Mert szép és gyönyörű, örömet ad.

Igazi varázslatos olvasmányélmény. Köszönöm.

Göd, 2020. július 31.                                                                                                                           Dr. Kukorelli István

                                                                                                                                   egyetemi tanár, alkotmányjogász

 

                                           Olvasói vélemények

......tegnap éjjel már nem tudtam letenni, szóval befejeztem, illetve eljutottam ennek a könyvnek a végéig, de nem érzem, hogy befejeztem volna, mert máris hiányzik a folytatás. " 

Nem a győzelem a tét. Nem a verseny. Ez a lány le akarja győzni önmagát ....." a végéig abba se hagytam.  Köszönöm!!!                                                                                                                             

                                                                                                                  Székely Zsófia, Villa Székely*** Tréningház)

Írók Boltja kirakata 2020.10.13.
Írók Boltja kirakata 2020.10.13.

.........élmény volt olvasni a szerző művét. Végül elérzékenyítette a Jókai, Krúdy, Márai, Thomas Mann - és más esztétikai fenomének - olvasásán edzett énemet... Ennek az is lehet az oka, hogy pl. a "Bogárország" világát a Galyaság (az Aggteleki-karszt környéke) kisgyermekkori tündérkertjében magam is megéltem, sőt egy bizonyos értelemben máig abból táplálkozom... Tán elnézed, ha túl személyes voltam a végére...                                                            

                                                                      Arany Lajos, szerkesztő                                                                               

Olvastatja magát, sodor, mintha álmodnék. Gyerekkori, fiatalkori élményeket idéz fel.Olyan emlékek, érzések ezek, melyeket tudatunk mélyén őrzünk magunkban, és gyönyörű érzés előhívni.

                                                                        Ruisz György, építész

Elgondolkodtató és megható történet egy mély érzésű, elhivatott ifjú művészről. A szerző néhány évvel ezelőtt kezdett írni, mert érezte, hogy így is gyógyít, nemcsak orvosként. Mindannyiunk lelkét megérinti regénye,. Reményt és hitet ad önmagunk legyőzéséhez a széphez és a sikerhez vezető úton. 

Öröm és büszkeség számomra, hogy én jegyezhetem kiadóként a kötetet.

                                                                                                                                             Kemény András, könyvkiadó

Lassan olvasom, fogva tartanak a képek. Elképzelem filmen, rádiójátékban. Már a színészeket is látom. Ha megvalósul, szeretnék benne statisztálni!  Remélem, néhány hét és már itt a következő rész.....

                                                                                                                                       Mangoff Piroska,  könyvbarát