... hogy melyik város van legészakabbra?

2023.10.25

Utána néztem, Longyearbyen a világ legészakabbra fekvő városa. Mellesleg Európában van. Fél évig sarkköri sötétséget és fél évig sarkköri világosságot élvezhet az ottlakó. És persze sarki fény is. Biztos szép, de eddig nem tudtam meggyőzni magam arról, hogy feltegyem a bakancslistámra.

És ha már bakancslista. Képzeld el, az egyik ismerősöm mesélt egyik barátjáról, akinek a bakancslistáján szerepelt egy álom. Egy biciklitúra. A hetvenes évei elején járó férfiember Budapestről elrepült Torontóba, ott elektromos bringára pattant, és meg sem állt Ushuaiaig. Megdöbbentél? Hát igen, nem éppen egy laza hétvégi kerekezés! Megemelem képzeletbeli kalapon a teljesítménye előtt. Hogy elektromos bringát használt? Igen, de az "ülőfelületnek" bringa ez is, és a hagyományos is. Magam nagyjából 10 000 kilométernek saccolom a távolságot. Írd meg, ha pontos értéket tudsz! Javítom.

Tejet, tejterméket házakhoz vivő és ott árusító nőt jelent. Azt kérdezed, hogy jutott eszembe a dobozos, ESL technológiával előállított tejek korában? Úgy, hogy a napokban Budakeszin jártam. Ott van a Milimári Sütiműhely. A Fő úton. A szó megtetszett és megragadt a fejemben. Te az ízekkel fogsz így járni, ha felkeresed és engedsz az édes csábításnak. Ne fogd vissza magad! Csak rajta.... Megéri! És ha már tej, adódik a macska gondolata is. Biztos Te is hallod gyerekkorunk ovis énekét. Hogy is van? Cirmos cica haj, hová lett a vaj? Ott látom a bajuszodon, most lesz neked jaj!

"Már a legkisebb macska is valóságos műalkotás" Szép gondolat, ugye?

Tudod, kitől idéztem?

Elárulom. Leonardo da Vincitől. Erről jut eszembe:

Tudtad, hogy vannak hivatalos alkalmazásban álló,

mondjuk inkább úgy, különleges feladatra "szakosodott" macskák? És azt, hogy denevérek is?

Tovább böngészek a Tudtad, hogy.... rovatban.