... hány éves a világ legöregebb fája?

2023.10.23

Nem? Én sem. De utána néztem. Tehát a világ legöregebb fája, egy patagóniai ciprus. A feltételezések szerint 5484 éves. Ha látni szeretnéd, csak el kell utaznod Chilébe, az Alerce Costero nemzeti parkba. Ott aztán meg-csodálhatod. Felnézhetsz rá minden értelemben. Amúgy nem túl magas, csak 45 méter. És Dédnagyapának becézik. Korával megelőzte az eddigi elsőt, a Matuzsálemet, mely "mindössze" 4853 éves. Gondolj csak bele. Ezek a fák már az ókorban is éltek.

Patagónia? Hm... Patagónia...

hol is van? Aha, jól gondolod, a világ végén. Innen nézve. Persze, mint tudjuk, minden relatív. Tehát Patagónia Dél-Amerika legdélebbi csücske. A csücsök szóról a kifli jut eszedbe, ugye? Sebaj. Patagóniát tehát nyugaton és délen az Andok hegyei, keleten alföldek és fennsíkok borítják. Területe 1 061 000 km², ami úgy nagyjából háromszorosa Németország területének. És alig lakják. Szóval a tömeg és a csúcsforgalom ismeretlen. Azt mondtad, hogy Andok?

Azt mondom, hogy Andok dalai...El Cóndor Pasa

hosszú ó-val. Azt gondolod, hogy népdal? Én is azt gondoltam. De nem! 1913-ban írta Daniel Alomia Robles perui zeneszerző egy perui zarzuela alapján. Nem szégyen, hogy nem tudtuk. Maga Paul Simon se tudta. 1960-ban hallotta egy perui együttestől, és 1970-ben megjelent egyik albumán El Condor Pasa címmel. Híres lett. Mármint a dal. Simon már az volt. Eljutott a zeneszerző fiához is, aki hitelt érdemlően igazolta, hogy ki is a zeneszerző. 2004-ben Peru nemzeti öröksége részének nyilvánította.

Ugye Te is hallottad pánsípon Leo Rojas vagy énekelve zenekarral Ynka Huasy előadásában? Mert én igen. De ha Te nem, csak keress rá a nevekre a Youtubon. Magam Simon&GArfunkel előadásában javaslom, nemcsak azért, mert ők tettét világhírűvé, hanem azért is, mert Simon írt szöveget hozzá. Itt érheted el:

Ja, a zarzuela zenés, népi spanyol színpadi mű. Ha spanyol, akkor hogyan került Peruba? Egyszerű. A spanyolok a 16. században jártak arrafelé, Mármint Peruban. Hódítottak, vittek és hoztak ezt-azt, köztük volt a zarzuela is.

És ha már arra járunk......

... tudod-e, melyik a világ legdélebben fekvő városa?

Tovább böngészek a Tudtad, hogy.... rovatban.

fotó forrása: https://www.chile.travel/